ရခိုင္အပ်ိဳ၊ လူပ်ိဳမ်ား အရြယ္ေရာက္လွ်င္ လူငယ္ခ်င္းခ်စ္ႀကိဳက္၍ လက္ထက္မဂၤလာေဆာင္ျခင္းမ်ားရွိသလုိ အမ်ားအားျဖင့္ မိဘမ်ားက အိမ္ေထာင္ဘက္ကို ေရြးခ်ယ္ေပးသည္က မ်ားပါသည္။ ရခိုင္လူမ်ိဳးသည္ မိဘစကားကို နာခံတတ္သူမ်ားျဖစ္သျဖင့္ မိဘမ်ား၏အစီအမံကို လက္ခံတတ္ေလ့ရွိသည္။ သားသမီးမ်ားအခ်ိန္တန္အရြယ္ေရာက္လာလွ်င္ အိမ္ေထာင္ဖက္ကို အမ်ားအားျဖင့္မိဘမ်ားက ေရြးခ်ယ္ေပးေသာဓေလ့သည္ ရခိုင္လူမ်ိဳးတြင္ ယခုေခတ္ခ်ိန္ထိ ေခတ္စားလွ်က္ရွိသည္။
.
ေရွးရိုးအစဥ္အဆက္ က်င့္သံုးလာခဲ႔ေသာ ရခိုင္လူမ်ိဳးတုိ႔၏ လက္ထပ္္မဂၤလာပြဲဓေလ့သည္ ျမန္မာမ်ားႏွင့္မတူ ထူးျခားေသာ ဓေလ့ထံုးစံမ်ားျဖစ္သည္။
ရခိုင္ရိုးရာသမက္တက္
ရခိုင္ရိုးရာမဂၤလာေဆာင္တြင္ ျမန္မာရိုးရာမဂၤလာေဆာင္ႏွင့္မတူ တမူထူးျခားသည္။ သမီးသွ်င္ (သတို႔သမီး) ႏွင့္ သမက္သွ်င္ (သတို႔သား) လက္္ထပ္ထိမ္းျမားေသာ မဂၤလာေဆာင္ပြဲကို ရခိုင္စကားတြင္ “သမက္တက္ပြဲ” ဟုေခၚသည္။ ေယာကၡမအိမ္သို႔ သမက္ကိုတင္ပို႔ရေသာေၾကာင့္ လည္းေကာင္း၊ လက္ထပ္ရန္ သြားရေသာေၾကာင့္ လည္းေကာင္း “သမက္တက္” ဟုေခၚရျခင္းျဖစ္သည္။ သံတြဲ၊ ေက်ာက္ျဖဴ၊ မာန္ေအာင္ႏွင့္ အျခားေသာေဒသမ်ားတြင္ အနည္းငယ္ကြဲလြဲခ်က္ရွိသည္။
သမီးေတာင္းျခင္း
ပထမေယာက်္ားေလးဘက္မွ မိန္းမပ်ိဳကိုႀကိဳက္လွ်င္ အရပ္မွအမ်ိဳးသမီးႀကီးမွတဆင့္ ေျပာၾကားၿပီး ရက္တည့္မတည့္ ဇာတာမ်ားယွဥ္ၿပီး စီစစ္ရသည္။ ထို႔ေနာက္ ေကာင္းေသာရက္ကိုေရြးခ်ယ္ၿပီး ေစ့စပ္ေၾကာင္းလမ္း ျပဳလုပ္သည္။
ေစ့စပ္ေၾကာင္းလမ္းျခင္းမဂၤလာ (အသြင္းႏွင္းျခင္း၊ ပန္းဆင္ျခင္း)
ေစ့စပ္ေၾကာင္းလမ္း မဂၤလာပြဲကို သမီးသွ်င္အိမ္တြင္ျပဳလုပ္သည္။ ေရွးဦးစြာ သမီးသွ်င္ ထိုင္ရန္ေနရာ၏ လက္၀ဲလက္ယာဘက္တြင္ အမ်ိဳးသမီးအိမ္ေထာင္သည္ႏွစ္ဦး ထိုင္ရသည္။ ေဆြမ်ိဳးမ်ားႏွင့္ ဖိတ္ၾကားထားေသာ အာဂႏၲဳမ်ားက ယင္းတုိ႔၏ေရွ႔တြင္ ေနရာယူရသည္။ ထိုအခ်ိန္တြင္ သမီးသွ်င္ထြက္မလာရေသး။ သတ္မွတ္ထားေသာ မဂၤလာအခ်ိန္ေရာက္ေသာအခါ သမက္သွ်င္ (သတိုးသား) ဘက္မွ ေဆြမ်ိဳးပရိတ္သတ္မ်ား လာေရာက္သည္။ လာေရာက္ေသာအခါ သမီးသွ်င္ကိုဆင္ျမန္းေပးရန္ ပန္းမ်ားႏွင့္ စားစရာမုန္႔အခ်ိဳမ်ား၊ ေကာက္ညွင္းေပါင္းမ်ားကို ေငြဖလားထဲတြင္ ထံုးတမ္းစဥ္လာႏွင့္အညီထည့္၍ ယူလာရသည္။ ေငြဖလားဦးေရမွာလည္း မဂဏန္းအေရြအတြက္တိုင္း ႀကိဳက္သလို အသံုးျပဳႏုိင္သည္။ သမီးသွ်င္သည္ အမ်ိဳးသမီးအရံတဦးႏွင့္အတူ ထြက္လာၿပီး သတ္မွတ္ထားေသာေနရာတြင္ ထိုင္ရသည္။ ပန္းမ်ား၊ မုန္႔မ်ားႏွင့္အတူ သမက္သွ်င္မိဘမ်ားထံမွ သမီးသွ်င္အား ေစ့စပ္ေၾကာင္းလမ္းျခင္း ရခိုင္အခၚ (ကတိသစၥာျပဳျခင္း) အထိမ္းအမွတ္အျဖစ္ သားသွ်င္ဘက္မွ အမိ (သို႔မဟုတ္) အစ္မက သတုိ႔သမီးကို ပန္းဆင္ေပးရသည္။
ထို႔ေနာက္္လက္၀တ္ရတနာမ်ားကို ေရႊက်ပ္ခ်ိန္ျဖင့္ေပးၿပီး အသြင္း( လက္ဖြဲ႔အျဖစ္) ေပးေဆာင္ရပါသည္။ ထိုရတနာဆင္ျမန္းျခင္း၊ သမီးသွ်င္အား ပန္းပန္ေပးျခင္းျပဳလုပ္သူကို သမီးသွ်င္က အရိုအေသျပဳကန္ေတာ့ၿပီးလွ်င္ ေစ့စပ္မဂၤလာ ေအာင္ျမင္ပါေတာ့သည္။
မဂၤလာလက္ထပ္္မည့္ေန႔ရက္ကို ယင္းအခ်ိန္မွာပင္ ႏွစ္ဦးႏွစ္ဘက္ ညွိႏွဳိင္းေဆြးေႏြး သတ္မွတ္ရပါသည္။ ေဆြမ်ိဳးပရိသတ္မ်ားကို မဂၤလာရက္ေၾကျငာေပးရသည္။ ထို႔ေနာက္ ႄကြေရာက္လာေသာ ႏွစ္ဦးႏွစ္ဘက္ေဆြမ်ိဳး၊ ပရိသတ္မ်ားကို ဧည့္ခံေကြ်းေမြးရသည္။ ေစ့စပ္ပြဲၿပီး၍ သမက္သွ်င္ဘက္မွျပန္က်ေသာအခါ သမက္သွ်င္ဘက္မွယူလာေသာ ေငြဖလားထဲမွ မုန္႔အခ်ိဳမ်ားကို သမီးသွ်င္ဘက္မွလက္ခံယူၿပီးေနာက္ ယင္းဖလားထဲသို႔ သမီးသွ်င္ဘက္မွလည္း မုန္႔မ်ားကို ျပန္ထည့္ေပးရသည္။
လက္ထပ္္မဂၤလာပြဲ
လက္ထပ္္မဂၤလာပြဲတြက္ မဂၤလာပြဲတင္ကို တရက္ႀကိဳတင္ ျပဳလုပ္ရသည္။ မဂၤလာပြဲတင္သည္ လက္ထပ္မဂၤလာပြဲအတြက္ ေရွ႔ဦးစြာေဆာင္ရြက္ရေသာ အလုပ္ျဖစ္သည္။ ယင္းပြဲကို သမီးသွ်င္အိမ္၌သာ ျပဳလုပ္ရသည္။ မဂၤလာပြဲေန႔ ေရာက္ေသာအခါ ယင္းေန႔ မိုးေသာက္အာရုဏ္တြင္ သမီးသွ်င္သမက္သွ်င္တုိ႔အား မိမိအိမ္မ်ားမွာပင္ ျမတ္စြာဘုရားအားဦးထိပ္ထား၍
ဘုန္းႀကီးငါးပါးအား မဂၤလာဆြမ္းကပ္ၿပီး မဂၤလာပရိတ္နာရသည္။ အဘိုး၊ အေဘာင္ (အဘြား)၊ လူႀကီးမိဘမ်ားကိုကန္ေတာ့၊ မဂၤလာစကားတတ္ကၽြမ္းသူမ်ားက နံ႔သာရည္မ်ားျဖင့္ ပတ္ျဖန္းျခင္းမ်ားျပဳလုပ္ကာ မဂၤလာေျမွာက္ရသည္။ ပရိတ္နာရာတြင္ ပရိတ္ႀကီးမွာ လက္ထက္မဂၤလာပြဲအတြက္ အဓိကအေရးႀကီးဆံုးျဖစ္သည္။ ေရွးဦးစြာ မဂၤလာစားပြဲငယ္ကို ျပင္ဆင္ရသည္။
ယင္းစားပြဲတြင္ပါ၀င္ရမည့္အခ်က္မ်ားမွာ-
မဂၤလာေျမွာက္ျခင္း
မဂၤလာထမင္းပြဲျပင္ဆင္ျခင္း
သီးသန္႔ျပဳလုပ္ထားေသာ မဂၤလာစားပြဲကိုစားပြဲခင္း၍ အေပၚတြင္စပါးျဖဴးထားသည္။ ျဖန္႔ႀကဲထားေသာစပါးေပၚတြင္ ဘဲဥပံု မဂၤလာ ေႀကြပန္းကန္ျပားႀကီးတြင္ ေကာက္ညွင္းႏွင့္ ထမင္းမ်ားထည့္၍ တင္ထားရသည္။ ယင္းထမင္းေပၚတြင္ ခ်က္ၿပီးသား ေျခလက္အေမႊးစံုေသာ ပုစြန္တုပ္ႀကီးႏွစ္ေကာင္၊ အေမႊးစံုအေႀကး ခြံပါေသာ ငါးကန္သားႏွစ္ေကာင္၊ ဘဲဥႏွစ္လံုး၊ ေျမာက္ဥ (ေခၚ) ကင္းစြန္းဥႏွစ္ဥႏွင္႔ အခြံႏႊာၿပီးေသာငွက္ေပ်ာသီးႏွစ္လံုးစီျဖင့္ ျပင္ဆင္ထားရသည္။ ငါး၊ ပုစြန္၊ ဥ၊ သီးႏွံစပါးေပါႄကြယ္ေစရန္ အတိတ္နမိတ္ ယူထားျခင္းျဖစ္သည္။ စပါးမ်ားထဲတြင္ ေရႊဒဂၤါး၊ ေငြဒဂၤါးမ်ားျမွပ္ႏွံထားရသည္။ ေရႊေငြပြားမ်ားေအာင္ ရည္ရြယ္ျခင္းျဖစ္သည္။
သမီးသွ်င္ထိုင္ေသာ ေနရာလက္ယာဘက္တြင္ ေရစင္အိုးဟုေခၚေသာ ေႀကးအိုးငယ္ႏွစ္လံုး တင္ထားရသည္။ ေႀကးအိုးအျပင္ဘက္ ပတ္လည္ကို မဂၤလာပရိတ္ျခည္ျဖင့္ ပတ္ထားရသည္။ ေႀကးအိုး၌ေရထည့္ထားၿပီး သေျပပန္း၊ အခ်ိန္ခါေကာင္းသတ္မွတ္ေသာစာရြက္ (အခါစာ) တုိ႔ကို ထိုးထားရသည္။
ထမင္းစားပန္းကန္ျပား၏ လက္၀ဲဘက္တြင္ ပန္းကန္ျပားငယ္မ်ားတင္ၿပီး ယင္းပန္းကန္ျပားငယ္အသီးသီးတြင္ ၾကက္တေကာင္လံုး အူအသဲစံုစြာ ငရုတ္သီးမပါဘဲ ခ်က္ရသည္။ ပုစြန္တုပ္ကို အေကာင္မပ်က္ေက်ာ္ရသည္။ ေရႊဖရံုသီးခ်က္ထည့္ရသည္။ က်န္ပန္းကန္ျပား ႏွစ္ခုတြင္ ၾကက္ႏွင့္ပုစြန္သာ ထည့္ရသည္။ ၾကက္ႏွစ္ပန္းကန္ျပား၊ ပုစြန္ႏွစ္ပန္းကန္ျပား ၊ ေရႊဖရံုသီးႏွစ္ပန္းကန္ျပား ျဖစ္သည္။ မဂၤလာလက္ဆံုထမင္းပြဲတြင္ ငကန္သား (အေႀကးရွိေသာငါး)၊ ၾကက္သား၊ ဘဲဥ၊ ပုစြန္၊ ေျမာက္ဥ၊ ကင္းစြန္းဥ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းမ်ားထည့္ထားသည့္ ဟင္းစားပန္းကန္ကတဖက္္ ထားရွိသည္။ ပုစြန္ဆိုလွ်င္ ႏွဳတ္ခမ္းေမႊး အမွ်င္မျပတ္ေစရ။ အက်ိဳးအပဲ့အနာအဆာမ်ားမပါေစရန္ အထူးဂရုျပဳရသည္။
ဤမဂၤလာစားပြဲကို မဂၤလာေဆာင္မည့္ေနရာတြင္ထားရွိပီး မဂၤလာေျမွာက္ျခင္းျပဳလုပ္ရသည္။ အညႊန္႔ရွိေသာ အမ်ိဳးသမီးက သမက္သွ်င္အိမ္မွ ဆန္ႏို႔ဆီဗူးႏွစ္ဗူး၊ ေလးဗူး၊ ေျခာက္ဘူးစသျဖင့္ စံုဂဏန္းကို သမီးသွ်င္အိမ္သို႔သြားပို႔ကာ သမီးသွ်င္အိမ္မွ ဆန္မ်ားႏွင့္ေရာၿပီး အညႊန္႔ရွိေသာအမ်ိဳးသမီးက မဂၤလာလက္ဆံုထမင္းပြဲအတြက္ ခ်က္ရသည္။
အညႊန္႔ရွိေသာ အမ်ိဳးသမီးဆိုသည္မွာ လူပ်ိဳ၊ အပ်ိဳလက္ထပ္ၿပီး မကဲြမကြာေမာင္ႏွံစံုအတူတကြ ေနထိုင္၍ သားသမီး တေယာက္တေလမွ ပ်က္စီးျခင္းမရွိေသာ “အိမ္္ေထာင္သွ်င္မ” ကိုဆိုလိုသည္။
အထက္ပါ မဂၤလာပြဲျပင္ဆင္ျခင္းအလုပ္ကို ဘုန္းႀကီးမႄကြမီွ ျပင္ဆင္ထားရသည္။ ဘုန္းႀကီးႄကြလာၿပီး ပရိတ္နာသည့္အခါ မဂၤလာစားပြဲမွာ ဘုန္းႀကီးမ်ားေရွ႔တြင္ တည္ရွိေနရမည္။ ယင္းမဂၤလာစားပြဲရွိတြင္ သမီးသွ်င္က အမ်ိဳးသမီးႏွစ္ဦး လက္၀ဲလက္ယာရံ၍ ထိုင္ရသည္။ ထိုအရံအမ်ိဳးသမီးႏွစ္ဦးမွာ သမီးသွ်င္ေမြးရက္ႏွင့္ ေန႔နံသင့္သူမ်ားျဖစ္သည္။ ေရွးဦးစြာသီလခံယူၿပီးလွ်င္ ပရိတ္ႀကိဳးျဖင့္ စည္း၀ိုင္းခ်သည္။
သမီးေစာင့္ျခင္း
သမက္တက္သည့္ေန႔ မိုးေသာက္ ကိုးနာရီခန္႔တြင္ သမီးသွ်င္ႏွင့္ရင္းႏွီးေသာ မိတ္ေဆြ၊ အမ်ဳိးသမီးငယ္မ်ားႏွင့္၊ ေဆြမ်ိဳးမ်ားကို ထမင္းေကၽြးရသည္။ သမီးသွ်င္မွာ အလွပဆံုး၀တ္စားဆင္ယင္ကာ ေန႔သင့္နံသင့္အပိ်ဳရံႏွစ္ေယာက္ လက္၀ဲလက္ယာရံလွ်က္ မဂၤလာေဆာင္မည့္ေနရာတြင္ထိုင္၍ ဧည့္ခံရသည္။
သမက္တက္ျခင္း
သမက္သွ်င္ဘက္မွ သမီးသွ်င္ဘက္သို႔သြားေသာအခါ သမက္သွ်င္အေဖ၊ အဘိုး၊ ေဆြမ်ိဳး သက္ႀကီး ၀ါႀကီးမ်ားက ေရွ႔မွ ဦးေဆာင္လာႀကၿပီး အမိ၊ အေဘာင္ (အဘြား) စေသာသက္ႀကီး၀ါႀကီး အမ်ဳိးသမီးမ်ားက ေနာက္မွလိုက္ရသည္။ ထို႔ေနာက္ အုပ္ထမ္းသူ အညြန္႔မိန္းမမ်ားက တေယာက္ခ်င္းတန္းစီ၍ ေလွ်ာက္ရသည္။ အုပ္ထမ္းသူမ်ားမွာ မိန္းမေခ်ာ၊ မိန္းမလွမ်ားျဖစ္သည္။ ေရွ႔ဆံုးမွ အညြန္႔ပန္းအုပ္ကို သမက္သွ်င္၏အစ္မ (သို႔မဟုတ္) ေဆြမ်ိဳးရင္းခ်ာထဲက ထမ္းရသည္။ ေနာက္အုပ္မ်ားတြင္ မုန္႔အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ငွက္ေပ်ာသီးမ်ားထည့္ကာ ထမ္းလာရသည္။ အုပ္ထမ္းသူမ်ားအတြက္လက္ေဆာင္အျဖစ္ ပု၀ါပိုင္းမ်ားကို အုပ္မ်ားတြင္ခ်ိဳင္ေႏွာင္ထားရွိသည္။ အုပ္မ်ားကို သမက္သွ်င္တတ္ႏိုင္သည့္အေလွ်ာက္ (၇) အုပ္ (၉) အုပ္ထားရွိသည္။
အုပ္ထမ္းသူမ်ား၏ ေနာက္နားတြင္ သမက္သွ်င္အဖြဲ႔ ပါသည္။ သမက္သွ်င္၏ ဦးေသွ်ာင္ႏွင့္ ေရစင္အိုးကို ေရွ႔ကသယ္ယူလာရၿပီး သမက္သွ်င္မွာ ေခါင္းေပါင္း၊ ပန္းေဖာ္ေတာင္ရွည္ပုဆိုး၊ လိုင္ေထာင္အကၤ်ီ၊ ရင္ဖံုးျပင္ခံအင္းက်ီမ်ားကို၀တ္ဆင္ကာ ဓားရွည္လြယ္သူ၊ ယပ္ရွည္ကိုင္သူမ်ားျခံရံလွ်က္ လိုက္ပါလာရသည္။ ၄င္းတုိ႔၏ေနာက္တြင္ သမက္သွ်င္၏အေပါင္းအေဖာ္မ်ားမွာ ေသတၲာႏွင့္ အိပ္ရာလိပ္မ်ားကို သယ္ေဆာင္လာလႀကၿပီး ဗံု၊ လင္ခြင္း၊ ပုေလြတီးမွဳတ္သူမ်ားႏွင့္ တေပ်ာ္တပါးတီးမႈတ္လိုက္ပါလာရသည္။
သမီးသွ်င္အိမ္ေရာက္သည့္အခါ သမီးသွ်င္မိဘ ေဆြမ်ိဳးမ်ားက ဆီးႀကိဳ၍ ဧည့္ခံၿပီး ေနရာထိုင္ခင္းမ်ားေပးသည္။ ေရွးဦးစြာအညြန္႔အုပ္ထမ္းသူက အညြန္႔အုပ္ႏွင့္အတူပန္းဆင္ေပးရန္ သမီးသွ်င္အနားတြင္ ေနရာယူရသည္။ က်န္အုပ္မ်ားကို သမီးသွ်င္အိမ္မွလက္ခံယူ၍ ေနရာခ်ထားသည္။ သမက္သွ်င္ဘက္မွ သယ္ေဆာင္လာေသာ မဂၤလာေရစင္အိုးကိုလည္း မဂၤလာစားပြဲေပၚတြင္ သမီးသွ်င္၏ေရစင္အိုးႏွင့္အတူ ထားရသည္။ အညြန္႔အုပ္ထမ္းလာသူ သမက္သွ်င္၏အစ္မေဆမ်ိဳးမ်ားက သမီးသွ်င္ကို ပန္းဆင္ေပးရသည္။ အညြန္႔အုပ္တြင္ ရာသီအလိုက္ပန္းမ်ားပါလာရသည္။
ဥပမာ-
ႏွင္းပန္း ေအးခ်မ္းေစရန္
ႏွင္းဆီပန္း ေမြးႀကိဳင္လန္းဆန္းေစရန္
သဇင္ပန္း သန္႔ရွ င္းစင္ၾကည္ေစရန္
အခ်စ္တရာ (အခ်ပ္တရာ) ပန္း အခ်စ္အႏွစ္တရာတိုင္ေစရန္
စံကားပန္း စံစားရေစရန္
ပန္းမ်ားပန္းကံုးမ်ားကို တစံုစီ အညြန္႔အုပ္တြင္ ထည့္ယူလာရသည္။ ပန္းဆင္ေပးသူက ပန္းမ်ားကို တစံုစီ ငါးစံုဆင္ျမန္းေပးရသည္။ ဆံထံုးထဲတြင္လည္း ပန္းကံုးမ်ားထိုး၍ ပန္းပန္ေပးရသည္။ ထို႔ေနာက္ သမီးသွ်င္ကို ေသွ်ာင္ေဆာင္းေပးၿပီး မ်က္ႏွာကိုဖံုးအုပ္ထားရသည္။ သမီးသွ်င္ကို ပန္းပန္ဆင္ၿပီးေနာက္ သမက္သွ်င္ကို အိမ္ထဲသို႔၀င္ေစသည္။ အ၀င္တြင္ သမီးသွ်င္၏ ညီမအပိ်ဳမ်ားက ေျခေဆးေပး၍ ေငြေတာင္းခံသည္။ လူပ်ိဳရံမ်ားက ေစ်းဆစ္ျခင္းျဖင့္ အေခ်အတင္ေျပာဆိုရသည္။ လူပ်ိဳရံ၊ အပ်ိဳရံမ်ား တေစ့ တေစာင္းေျပာဆိုရသျဖင့္ ေပ်ာ္စရာေကာင္းသည္။ အိမ္ေပၚသို႔ေရာက္ေသာအခါ သမက္သွ်င္ကို ေရတခြက္တိုက္ရသည္။ ထို႔ေနာက္ သမက္သွ်င္ကို သမီးသွ်င္၏ညာဘက္တြင္ ေနရာယူစီၿပီး ေသွ်ာင္ေဆာင္းေပးရသည္။ ထိမ္းျမားပီးသူမ်ားက မဂၤလာစားပြဲေပၚရွိ မဂၤလာထမင္းပြဲကိုလည္းေကာင္း၊ ေရစင္အိုးမ်ားကိုလည္းေကာင္း (၇) ပတ္၊ (၉) ပတ္ပတ္ထားေသာ ပရိတ္ျခည္မွ်င္ကြင္းမ်ားျဖင့္ တမ်ိဳးတစံုက်စီ ရစ္ပတ္ေပးရသည္။ ထို႔ေနာက္ ေမာင္ႏွံအစံုအပါအ၀င္ မဂၤလာစားပြဲ၊ အိပ္ရာလိပ္၊ ေသတၲာမ်ားအားလံုးကို ပရိတ္ျခည္မွ်င္မ်ားျဖင့္ ရစ္ပတ္ေပးရသည္။ ထို႔ေနာက္ သမက္သွ်င္၏ညာလက္ႏွင့္ သမီးသွ်င္၏ညာလက္ကိုေပါင္း၍ ျခည္မွ်င္မ်ားျဖင့္ ရစ္ပတ္ေပးရသည္။
လက္ထပ္ေပးသည့္အမ်ိဳးသမီးႀကီးမ်ားက ေမာင္ႏွံစံုကို ေအာင္သေျပခက္ျဖင့္ ေရစင္အိုးႏွစ္စံု ေပါင္းစပ္ထားေသာ ေရစင္မ်ားျဖန္းကာ ဆုေတာင္းေမတၱာပို႔ရသည္။ ဆက္လက္၍ သမတ္သွ်င္ႏွင့္သမီးသွ်င္လက္မ်ားကိုေပါင္းၿပီး ေရစင္သြန္းေလာင္းရသည္။ သမီးသွ်င္လက္ကိုေအာက္တြင္ထားၿပီး သမက္သွ်င္လက္ကိုအေပၚမွာ ထားရသည္။ အခ်ိဳ႕မွာ သမက္သွ်င္လက္ကိုေအာက္ကလွန္ၿပီး သမီးသွ်င္လက္ကို အထက္ကေမွာက္သည္။ အဓိပၸါယ္မွာ သမက္သွ်င္က သမီးသွ်င္ကို ညာလက္ျဖင့္ေတာင္းဆိုျခင္းကို သမီးသွ်င္က ညာလက္ျဖင့္လက္ခံျခင္းသေဘာ၊ သမက္သွ်င္က သမီးသွ်င္ကို တသက္လံုးေစာင့္ေရွာက္ ေထာက္ပံ့တာ၀န္ယူသြားမည္ဟူေသာ သေဘာကိုေဆာင္သည္။
မိဘကန္ေတာ့ျခင္း
သမီးသွ်င္ေရွ႔တြင္ သမက္သွ်င္ဖခင္၊ သမက္သွ်င္ရွိတြင္ သမီးသွ်င္ဖခင္တုိ႔က ေနရာယူရသည္။ သမီးသွ်င္၊ သမက္သွ်င္တုိ႔က ဖခင္ႏွစ္ဦးရံု လာေသာတဘက္ျဖဴထဲသို႔ ထမင္းခုႏွစ္ဆုပ္ တၿပိဳင္တည္းထည့္ေပးျခင္း၊ မိခင္မ်ားအားလည္း ထမင္းခုႏွစ္ဆုပ္ တၿပိဳင္တည္းထည့္ပီးျခင္းသည္ မိဘႏွစ္ပါးကိုကန္ေတာ့ျခင္းသေဘာျဖစ္သည္။
လက္ဆံုစားျခင္း
မိဘမ်ားကိုကန္ေတာ့ၿပီးေနာက္ ေမာင္ႏွံစံုက မဂၤလာထမင္းကို ခုႏွစ္ဆုပ္စီလက္ဆံုစားရသည္။ စားေသာက္ၿပီး ေငြဖလားတြင္ အတူလက္ေဆးရသည္။
လက္ဖြဲ႔ျခင္း
ထမင္းလက္ဆံုစားၿပီးေနာက္ မိဘေဆြမ်ိဳးမိတ္ေဆြမ်ားက သမီးသွ်င္သမက္သွ်င္ေရွ႔ ေငြဖလားႏွစ္ခုထဲသို႔ လက္ဖြဲ႔ေငြမ်ား ထည့္ရသည္။ လက္ဖြဲ႔လက္ခံၿပီးေသာ ဖလားကို္ သမက္သွ်င္က သမီးသွ်င္ကိုအပ္ရသည္။ သမီးသွ်င္ကကန္ေတာ့၍ လက္ခံယူရသည္။
ေသွ်ာင္ခ်ေသွ်ာင္တင္
သမက္သွ်င္က မိမိေသွ်ာင္ကိုခၽြတ္၍ စားပြဲေပၚတင္ထားၿပီးလွ်င္ သမီးသွ်င္၏ေသွ်ာင္ကိုခၽြတ္ယူကာ မိမိ၏ေသွ်ာင္ကို ေဆာင္းပီးရသည္။ ေသွ်ာင္တင္၊ ေသွ်ာင္ခ်ျပဳလုပ္စဥ္ သမီးသွ်င္က သမက္သွ်င္ကို ရွိခိုးရသည္။ ေသွ်ာင္တင္၊ ေသွ်ာင္ခ်ခ အျဖစ္ သမက္သွ်င္က သမီးသွ်င္ကို ေငြလက္ဖြဲ႔သျဖင္႔ သမီးသွ်င္က ကန္ေတာ့ၿပီး လက္ခံရယူရသည္။ မဂၤလာအခမ္းအနားပြဲအၿပီးတြင္ ထြက္ခြာခြင့္ရရန္ သမက္သွ်င္က သမီးသွ်င္ဘက္မွအပ်ိဳရံလူပ်ိဳရံမ်ားက ေရႊႀကိဳးတားထား၍ ႀကိဳးတားခေပးရသည္။ ေနာက္ဆံုးခန္း၀င္ခ ေပးေဆာင္ရသည္။
အိမ္ျပန္လည္ျခင္း
သမက္တက္ၿပီး (၇) ရက္ေန႔တြင္ သမီးသွ်င္၊ သမက္သွ်င္မ်ားသည္ သမက္သွ်င္၏ မိဘအိမ္သို႔ မိုးထက္မွစ၍ လည္ရသည္။ သမက္သွ်င္၏မိဘ၊ အဘိုးအေဘာင္ (အဘြား) မ်ားကို သမီးသွ်င္၊ သမက္သွ်င္တုိ႔က ကန္ေတာ့ရသည္။ ညစာစားၿပီးမွ ျပန္ရသည္။ သို႔ျဖင့္ ၾကင္စဦးဇနီးေမာင္ႏွံႏွစ္ဦးသည္ အိုးအိမ္တည္ေထာင္ကာ တလင္တမယားစနစ္ျဖင့္ တသက္လံုးေပါင္းေဖာ္ရေတာ့သည္။
ရခိုင္လူမ်ိဳးမ်ားသည္ မဂၤလာပြဲကို ၀ါတြင္းႏွင့္ျပာသိုလမ်ားတြင္ ေရွာင္က်ဥ္ေလ့ရွိၿပီး တေပါင္းတန္ခူးလမ်ားတြင္ အမ်ားဆံုး က်င္းပျပဳလုပ္သည္။ ျပာသိုလတြင္ မဂၤလာေဆာင္က အိမ္ေထာင္စီးပြားေရးမျဖစ္ဘဲ မြဲျပာက်တတ္သည္ဟု အယူရွိသည္။ ရခိုင္ဓေလ့ထံုးတမ္းစဥ္လာအရ မဂၤလာပြဲႏွင့္ပတ္သက္၍ လိုက္နာရမည့္စည္းကမ္းခ်က္မ်ားစြာရွိသည္။ ထိုခ်မွတ္ထားေသာ စည္းကမ္းခ်က္မ်ားကို လိုက္နာၿပီး လက္ထပ္မဂၤလာပြဲသည္ ပကာသနမဖက္ အရိုးခံသက္သက္ျဖင့္ ရိုးရာမပ်က္ ခ်စ္ျမတ္ႏိုးစရာျဖစ္သည္။ ရခိုင္လူမ်ိဳးတုိ႔၏ ခ်စ္စရာေကာင္းေသာဓေလ့၊ တမူထူးျခားေသာ မဂၤလာအယူအဆမ်ားျဖစ္သည္။
.......................
က်မ္းကိုးကားစာအုပ္မ်ား
သားခ်င္းမ်ားအေၾကာင္းတေစ့တေစာင္း (ေမာင္ေအာင္မြန္)
ျပည္ေထာင္စုသားမ်ား၏ရိုးရာလက္ထပ္မဂၤလာပြဲဓေလ့မ်ား
(တကၠသိုလ္သွ်င္သီရိ)
ျမတ္ပန္းသဇင္ ရခိုင္အမ်ိဳးသမီးအသင္း (ရန္ကုန္)၂၀၀၇ ထုတ္
..............
http://arakanliterature.webs.com/stories.htm
.
A.S.M.A ဘေလာ့မွာ ပို႔(စ္)တင္ေသာ အသွ်င္မ်ား အထူးလိုက္နာရန္
Home � ယ်ဥ္ေက်းမႈ႕ � ရခိုင္သမက္တက္
ရခိုင္သမက္တက္
Posted by Myat Khine on 4:47 AM // 0 comments
0 comments to "ရခိုင္သမက္တက္"